Social media, Stories, Tips & tricks

6 onmisbare tips voor professionele foto’s met je smartphone!

Guts & Glory Rotterdam smartphone fotografie

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Wist je dat content met relevant beeld 94% meer views aantrekt? Op deze manier filteren we de vele updates en berichten die ons dagelijks om de oren vliegen. Je hebt dus fantastische, originele content nodig om online op te vallen. Dat kun je realiseren met smartphonefotografie. 

Meer bereik doe je zo

Visuele content valt niet alleen op; we kunnen de informatie ook beter opnemen. De boodschap blijft hierdoor beter hangen. Wanneer mensen simpele en tekstuele informatie zien, herinnert 10% van die mensen drie dagen later de boodschap nog. Voeg er een relevante afbeelding toe en voilà: meer dan de helft weet de boodschap haarfijn na te vertellen.

Social media staat niet meer zonder beeld. Zo genereren Facebook campagnes 65% meer engagement met sterke visuals. Op Tweets met afbeeldingen wordt 18% meer geklikt en berichten met visuele content worden 40x meer gedeeld. Do I need to say more? Kortom, genoeg redenen om memorabele content te maken. Lees hieronder gauw verder voor mijn fotografietips.

Schiet je eigen foto’s

Met relevant beeld bedoel ik niet de eindeloze, lachende gezichten met spierwitte tanden van stockphotowebsites. Probeer eens zelf foto’s te maken om je doelgroep aan te spreken. Dit kun je doen met fancy camera’s, dure fotobewerkprogramma’s of door een professionele fotograaf inhuren. Maar met deze tips bereik je dit ook makkelijk met je smartphone. Smartphone ready? Set, shoot!

1. Denk aan de compositie

Een goede foto begint met een goede compositie. Dit oogt fijn voor de kijker. Eén bekende van de vele compositieregels is de ‘regel van derden’. Stel, je fotografeert een koe in een weiland, perfect in het midden van je foto. Dit ziet er dan gelikt uit, maar je maakt de foto aantrekkelijker én spannender door de koe op een andere ‘lijn’ te fotograferen (zie de foto hieronder). Deze negen vlakken, ook wel een raster genoemd, is in te stellen op je telefoon. Je ziet dit raster dan wanneer je een foto maakt. Handig!

Guts & Glory Rotterdam professionele foto's smartphone

‘Regel van derden’. Bron: Zoom.nl

 

Extra tip: wil je meer lucht dan landschap op de foto, plaats dan de horizon op de onderste horizontale lijn, zoals op de foto hierboven. Hetzelfde geldt natuurlijk ook andersom. 

2. Bepaal het licht

Wanneer je mobiel in de cameramodus is, kun je de hoeveelheid licht en de scherpte van de foto bepalen door met je vinger op het beeld te tikken. Bijvoorbeeld op een persoon of voorwerp waar jij de focus op wilt hebben. Je foto wordt hierdoor donkerder of juist lichter en stelt hij scherp op de achter- of voorgrond. Zorg ervoor dat je altijd iets in je foto hebt waar je de aandacht op legt.

3. Speel met afstand

Ga je voor een foto van ver weg, of juist dichtbij? Ik verklap je één gouden regel bij het fotograferen met je smartphone: gebruik nooit de zoomfunctie. Hierdoor wordt je foto snel korrelig. Wil je iets dichter op je foto hebben, dan zul je er naartoe moeten lopen. Oh, en zit je camera aan de bovenkant van je smartphone? Draai ‘m dan 180 graden om, zoals Joost hier vertelt. Hierdoor schiet je prachtige foto’s van dichtbij.

4. Neem de tijd

Maak je foto niet gehaast en snel, maar neem de tijd. Zo voorkom je een foto die wellicht niet naar je zin is. Kies de juiste plek en plaats de compositie zo mooi mogelijk in het raster. Je kunt een serie foto’s maken waarin je speelt met compositie en licht. Uit deze selectie kun je je favoriete foto posten.

5. Bewerken

Met gratis en simpele apps op je telefoon kun je je foto’s bewerken, zodat het net nog een stukje professioneler oogt. Probeer bijvoorbeeld deze gratis apps:

VSCO (voor Android en iOs)
Snapseed (voor Android en iOs)
Snow (voor Android en iOs)
PicsArt (voor Android en iOs)

Extra tip! Wil je makkelijk en snel het logo in je foto zetten? Gebruik dan de app Canva. Met een logo in je foto is het voor iedereen duidelijk wie de afzender is.

6. Smartphone gadgets

Er zijn vele smartphone gadgets om het beste uit je camera te halen. Denk aan verschillende, compacte lenzen met een houder die je op je smartphone schuift. Maar ook extra verlichting, houders of statieven om je smartphone makkelijker neer te zetten (of te hangen).  

Guts & Glory Rotterdam smartphone fotografie

Schepje erbovenop

Wil je je toffe foto’s aan iedereen laten zien, en je bereik vergroten? Guts & Glory helpt je graag. Van adverteren op Instagram stories of meer volgers genereren op je social media accounts: let us know.

Leave a Comment